Vineri am trăit o experienţă spirituală. Ştiu, e un cuvânt încărcat… Altădată, dacă m-ar fi întrebat careva, netam-nesam, ce crezi că înseamnă o experienţă spirituală, aş fi răspuns, oarecum ironic, poate spiritistă? iar dacă întrebarea ar fi persistat, nu, serios, spirituală, aş fi ezitat să răspund. Descumpănit chiar, aş fi spus ceva evaziv, o astfel de întrebare te ia oricum pe nepregătite… Trimit, dintr-un imbold mai degrabă al sensibilităţii decît al minţii, la Tarkovski. Cele câteva filme ale sale m-au pus în preajma uneor impresii de experienţă spirituală, însă ale unui privitor din scaunul cinematografului, oricâtă magie are filmul, oricăt de mult primeam prin cele două simţuri care aproape că mă situează în lume… Dar celelalte? M-aş fi gândit la vreo nuvelă de Eliade, altcineva poate vorbi de alte pagini, de alt scriitor. Oricine poate lungi discuţia, şi, totuşi, cred ca întrebarea rămâne incomodă pentru oricine. Văzusem un indicator pe şosea, pe fond brun, un sit istoric mi-am spus, Abbaye de Villers. După o bucată de drum, gândind că trecusem demult, am oprit să întreb. Interlocutoarea ocazională nu a răspuns imediat, dar nici nu părea că nu a înţeles, mai degrabă în privirea ei nedumerită citeam un gând ambiguu, ce o fi cu ăsta că tocmai acolo vrea să ajungă… Era ceaţă. Umed şi ceaţa, nici măcar păsări nu se auzeu în labirintul abaţiei. I-aşi spune cernere, pulbere de apă, la ceea ce se lăsa încet, umed, rece. Eram singur, ce linişte stranie, s-au îdepărtat toate, zi, anotimp, şosele, trenuri. M-am rezemat de un zid negru între ruine impozante. Plasate într-o ordine clasicistă şi într-un spirit gotic, ziduri şi coloane sunt greu de cuprins cu privirea şi asta nu e numai de la ceaţă, dar nu neapărat nici de la măreţie, începusem să înţeleg… Fagii înalţi şi platanii nu ajung la înălţimea bolţii marii biserici. Lungi liane verzi, rămase verzi peste ger, s-au agăţat de pilaştri filtrând ceaţa în rozetele de sus… Perpetuă verdeaţă mi-am spus, unde nu e nici durere, nici suspin… Doar stropii cădeau de peste tot, de la înălţimea bolţilor, ritmând muzica apei, poate la fel e într-o peşteră, aceeaşi linişte a fiecărui strop.
(Foto D. Agachi, Abbaye de Villers, Belgia, vineri 10.12.2010)
Sint fara cuvinte…
Multumesc Stefana!
Abatiile au ceva straniu in ele, cu atat mai mult, cu cat sunt in ruina! Mie-mi amintesc de Eco!
Geniala, poza 6! Brrrr!
…si, stii ce, imaginile tale merg tare bine cu tablul lui Ulian, pe care-l ai la header!
Elena,
Stranietatea… Poate. Am întrebat ghida dacă mai există viaţă religioasă acolo, gândind că o mai fi rămas o comunitate de călugări, cât de restrânsă. Răspunsul mi s-a părut surprinzător, totul e desacralizat, mi-a spus. O fi proprie exprimarea în franceză, dar de fapt simţeam că nu e deloc aşa! Iar intuiţia nu m-a înşelat. Aveam să dau de mormântul lui Gobert d’Aspremont (1187 – 1263), e un detaliu în foto 6 pe care tocmai ai remarcat-o. Acel Gobert a fost cavaler participant la cruciade, care s-a călugărit după ce a înţeles cum e cu lumea asta şi a dus o viaţă ascetică; a devenit sfânt. Eu nu ştiam toate astea, desigur, când mă aflam acolo. Dar am simţit nevoia să fac o mărturisire, şi am avut impresia că o spun cu voce tare, deşi liniştea a rămas aceeşi. Am spus ca pentru el şi pentru mine, cred că ai fost un sfânt, deşi asprimea şi hotărârea feţei, întipărite în piatră, trimit mai degrabă către virtuţi de altă natură…
Nimic din ce ni se întâmplă, nu este pur hazard. Locurile în care ajungem, oamenii pe care îi întâlnim – totul este supus unei logici, mai presus de raţiunea noastră (am simţit asta pe pielea mea, acum vre-o 5 ani, după un şir de experienţe similare) … această logică ne poate rămâne ascunsă, spre binele nostru, până la un moment dat, când un alt eveniment, de aceeaşi natură sau un alt loc în care ajungem, sau chiar o idee apărută brusc în mintea noastră, precum o piesa lipsă din puzzle, ne dezvăluie un adevăr întreg, spre care ne-a condus un şir de evenimente legate prin acea logică superioară, ce până atunci ne scăpa… acel ceva, pe care spiritul nostru îl recunoaşte demult… mai rămâne doar să învingă rezistenţa raţiunii …
Privind imaginile am impresia ca timpul a inghetat intre acele ziduri.
Chiar si in fotografii se simte aerul lor special … un fel de demnitate, un fel de mister, nu stiu exact ce.
Ironicblonde,
Mulţumesc. Despre coerenţă în planul divin aş putea vorbi… Pe de altă parte, mă bucură intervenţiile comentatorilor, ele întregesc ceea ce am încercat să sugerez.