Abia după mai mult timp petrecut în Liège aveam să-mi dau seama de acel ceva care mi se părea definitoriu și imperceptibil, totodată. Dacă arhitectura actuală amestecă totul, dînd oricărui loc un aer mimetic, străduțele, în special acolo unde casele mai păstrează la vedere grinzi groase de stejar, medievale, colorează chiar și o zi înnegurată într-un roșu stins. Cînd e împrospătat, ”restaurat”, acel roșu de Liège tot stins rămîne.

IMG_2022w

Una dintre cele mai ciudate clădiri medievale pe care le-am văzut, zveltă și masivă totodată, e Palatul Curtius (1597 – 1604), unde sub numele de Grand Curtius se află un ansamblu muzeal deschis în 2009, regrupînd mai multe colecții (musée Curtius, musée d’art religieux et d’art mosan, musée d’armes et musée du verre). Fațada în cărămidă și piatră (celebra ”pierre bleue” belgiană), pe lingă masivitate transmite o notă de comic. Un fel sculptural de ”comic de situație”, ilustrat de micile basoreliefuri cu reprezentări fruste, folclorice. Sînt infățișate figuri mitologice, zodii, scene populare, înfruntări cavalerești cu lăncii, pînă și moarte își are ”locul” ei.

IMG_2026w1

???????????????????????????????

Pictate în manieră naivă, micile ”scenete” plasate pe fațade accentuează admirabil impresia de grotesc. Și asta în contrast cu sobrietatea și ”grandoarea” edificiului, cu arhitectura aproape severă, nota de auster fiind dată și de fierul forjat masiv, ca niște carcere suspendate.

Foarte aproape de palatul Curtius se află o biserică cu două turnuri zvelte, zugrăvite în benzi de roșu – La collégiale Saint-Barthélemy – în a cărei piață e plasată o ”scenă” cu personaje decupate din tablă de oțel. Siluetele supradimensionate de cardinali domină, ca o armată, o ceată pitică de ”popor”. (Mandy Andrien, Les Principautaires, 1992)

Nu am căutat să aflu cine o fi autorul picturii ”monumentale”, deși în partea de jos a peretelui și-a lăsat o semnătură. E un fel de ilustrare a vîrstelor, bazată doar pe ”energia” musculară a personajelor.

(Liège, 27.04.2013, cînd ploaie, cînd ceață)

Reclame