De ceva vreme nu am mai scris „politice”! Mai tare decât lipsa de timp e lehamitea şi impresia că blocajul, gaura neagră, manelismul, cercul (politic) vicios în care e societatea românească fac din lipsa de perspectivă (sub toate aspectele, sociale, civice, economice şi a vieţii de zi cu zi) singura perspectivă! De fapt, umbra „păianjenului” actual, oricâtă acoperire ar avea metafora, a devenit cu totul insuportabilă.

(Foto D. Agachi)

Cum s-a ajuns aici e perfect explicabil. Până şi poliţiştii, destul de adaptaţi şi adaptabili, nu se mai „descurcă”, ceea ce ar trebui să dea destule frisoane şi lui Băsescu dar şi celor care-i copie gesturile… Faptul că face pe supăratul şi renunţă la escorta cu girofar a celor pe care, de fapt, nu-i mai poate controla în totalitate nu înseamnă mare lucru. Cu adevărat gravă e dorinţa exodului pe care o simt nu numai tinerii, ba chiar mai abitir cei care au un rost, case, familii, destui ani peste ei… În cazul lor, nebunia de a-şi lua lumea-n cap e o încercare de a nu înnebuni la propriu, exodul e de fapt terapeutic. Dacă oricum banii sunt puţini, oriunde încercă să-i câştige, mai importantă pentru români este dorinţa de a scăpa de o întreagă structură ilegitimă de îmbogăţiţi din politică, alături de amantele lor, îmbogăţiţi aroganţi, sfidători şi lipsiţi de scrupule şi credibilitate, ca popii care vorbesc despre virtuţile postului şi ale castităţii. Singura şansă e de a-i lăsa dracului… Din păcate, cei mai mulţi pleacă şi cu maneaua adânc înfiptă în… să-i zicem suflet…

Notă: de o bucată de vreme mega-afacerea în care tot unii îmbogăţiţi (şi securişti) sunt implicaţi e recrutarea şi plasarea în străinătate a celor cu o oarecare calificare. Sumele antrenate în afacere sunt uriaşe. Securiştii au simţit „trendul”.