O să las deoparte tradiţionala şampanie şi o să invit pe vizitatorii acestui blog la o degustare mai specială, kriek spre exemplu, bere belgiană tradiţională. Nu e vorba de berea cu aceeaşi denumire, kriek, şi gust de cireşe, care se vinde în magazine şi care are diverse adaosuri, inclusiv de zahăr. De altfel, gustul berii tradiţionale e cu totul altceva decât al celei „comerciale”, să-i spunem, care poate fi trecută la categoria „surogat” (unul pe care orice „tradiţionalist” îl consideră vulgar). Mai multe despre brasserie Cantillon din Bruxelles, ce produce neîntrerupt de pe la 1900, pe care am vizitat-o şi despre „muzeul” (în funcţiune) al berii belgiene tradiţionale, cunoscută încă din sec. al XIV–lea, aici şi aici. Fotografiile povestesc despre «Bières, outils, machines, cuves en cuivre rouge, tonneaux (dont certains sont plus que centenaires) et procédé de fabrication sont d’époque et constituent un patrimoine précieux.» (Şi nu pot să nu mă gândesc la câte „maşinării” populare sau industriale vechi sunt distruse la noi sistematic, pentru câteva tone de fier vechi şi câteva zeci de kilograme de cupru…)

(Foto D. Agachi, 3.12.09)

Reclame