În alinierea caselor înşiruite din centrul Braşovului există o surprinzătoare breşă, în formă de potcoavă, imediat mai sus de Catedrala Romano–Catolică, pe aceeaşi parte a străzii. Desfăşurarea plană a faţadelor este astfel violent întreruptă, inclusiv cromatic, în spiritul formulei arhitecturale libertine, uneori furtunoasă, căreia clădirea îi aparţine, art nouveau.

108_5687

108_5688a

Dacă parterul este firesc aliniat, începând cu etajul întâi arhitectul a operat o retragere amplă a faţadei, în concavitatea deschisă spre sud captând, prin ferestrele supradimensionate, generoasa lumină a amiezii. Ansamblul mulurilor reproduce elementele subsumate stilului amintit: o luxuriantă coroană vegetală la cornişă, ghirlande baroce, curburi rafinate. Clădirea nu figurează pe sit-uri referitoare la Braşov sau la arhitectura lui, poate starea de degradare a finisajelor să fie cauza.

108_5690

108_5689a

Am căutat prin diversele enciclopedii şi nu am întâlnit, la o altă clădire art nouveau, o formă asemănătoare. Invit pe eventualii vizitatori ai blog-ului să-mi semnaleze dacă afirmaţia mea este eronată. Prin urmare, potcoava braşoveană art nouveau reprezintă o rezolvare arhitecturală profund originală, demnă de remarcat, inspirată de necesitatea adaptării la o deschidere stradală relativ redusă, între calcanele clădirilor laterale.