E amiază. Ascult concertul Filarmonicii din Viena. De mulţi ani, poate de prin anii 80, concertul este transmis pe 1 ian. la TVR 1. Mereu repetabile aceste sonorităţi de polcă, mazurcă, marş şi vals, marele vals, toate vieneze. De parcă, pentru vreo 2 ore, Viena imperială e imuabilă, timpul nu a trecut deloc, par şi figurile aceleaşi. Costumele vieneze cu siguranţă sunt aceleaşi. Este singurul mod practic pe care îl ştiu de a aboli timpul . Doar florile din sală se schimbă, uneori sunt crini, alteori trandafiri, în timpul reluat acum, măsură cu măsură pe melodiile ritmate, perfecte pentru că ascund un timp propriu, nu lipsit de nuanţe, cu fiecare baghetă dirijorală trecută prin faţa orchestrei… Ce vrajă e să te afli în aceeaşi sală, poate coincidenţa perfectă te-ar aduce în acelaşi fotoliu la un concert eternizat.

dscn2618vienaiunie2008

Dacă ştiam ceva despre Viena astă vară, când i-am văzut câteva străzi şi palate, erau tocmai sonorităţile Concertului de Anul Nou

http://www.youtube.com/watch?v=VTqlLKBKFhg&feature=related

Nu ştiu din ce an este înregistrarea, dar, desigur, nu are nici o importanţă, e Viena !

(Fotografia a fost luată la 1 mai 08, în călătoria noastră la Viena, e un detaliu de la Fântâna lui Neptun,  din grădina Palatului Schönbrunn)