Ieri seară (9.12.) am fost la Botoşani doar pentru a vedea un spectacol jucat în sala Teatrului. Doar pentru atât, un spectacol. În numai vreo 4 săptămâni trupa Drama Club a Laurianului a adaptat o piesă de Iorga şi a făcut un joc emoţionant, o mândreţe de spectacol, a fost felul lor de a omagia „Zilele Iorga”… Piesa istoricului, Frumoasa fără trup, este o dramatizare a cunoscutului basm românesc Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. Dramiştii au reuşit să extragă liniile de forţă ale textului lui Iorga şi să le elibereze energia într-o suită de „tablouri” de o incitantă expresivitate. Câteva idei văzute de autorul colectiv al spectacolului merită evidenţiate. Mai întâi, înlocuirea replicilor bătrânului scripcar, care poate ar fi fost mai puţin sugestive spuse în cuvinte, cu limbajul muzicii, mai pur şi parcă ţinând de stranietatea altui regn…

105_4013b

Scripcarul este iniţiatul, alter ego, ispititorul, cel care transmite prinţului chemarea obsesivă spre celălalt tărâm, la care duce cărarea rătăcită, foarte inspirat figurată de trupurile contorsionate ale actorilor. Trupa Drama a înţeles că artei teatrului nu-i este străin jocul cu iluzia. Cu mijloace  de o extremă simplitate au reuşit momente de veritabil iluzionism, semnificativ în ideaţia spectacolului, atunci când au adus pe scenă „concreteţea” zânelor, fiinţele iluziei şi lumea lor. Dialogul statuar dintre zână şi prinţ trimite la alura maiestuoasă a sfinxului mitic.

105_4032a

Spectacolul acestui club de elite prin idei a fost o reuşită. A mărturisit-o căldura aplauzelor unei săli pline. (10.12.2008)

Reclame